Piilevässä ketoosissa lehmällä on ketoaineita liikaa veressä, mutta ei näkyviä oireita. Piilevä ketoosi aiheuttaakin salakavalasti tuotoksen laskua, hedelmällisyyden heikkenemistä ja lisää riskiä sairastuvuuteen (mm. juoksutusmaha, asetonitauti, kohtutulehdus, jälkeisten jääminen, utaretulehdukset). Kliininen ketoosi on ns. asetonitauti. Tällöin lehmällä on näkyviä oireita; syömättömyys, kuiva uloste, tuotoksen lasku, apaattisuus yms.
Milloin tarvetta testata ketoaineita?
Jos karjassa ei ole erityisiä ongelmia, kuntoluokissa ei paljon heilahteluja ja sairastuvuus pieni, ei ole tarvetta testaukselle tai vaihtoehtoisesti testataan ongelmayksilöitä. Jos karjassa on ongelmia (esim. tuotos laskenut, sairastuvuus), terveydenhuoltokäynnillä on havaittu testauksen tarve tai selkeä ketoosiongelma, suunnitellaan testaaminen kunkin tilanteen ja tarpeen mukaan.
Ketoosiseuranta verestä BHB-testillä; milloin ja miten?
Jotta karjan tilanteesta saadaan kattava kertymä, testataan kaikki vastapoikineet (vähintään 20 eläimen näytteet). Näytteet otetaan aikavälillä 3-14 pv poikimisesta, paras ajankohta on 5 pv poikimisesta. Verinäyte otetaan sinisellä neulalla ja pienellä ruiskulla (2ml) häntäsuonesta. Häntäsuoni sijaitsee hännän alapinnalla, joten häntä pitää kääntää suorassa pystyasentoon. Pyyhitään hännän pinta puhtaaksi. Neulan tulee osua keskelle häntää pystysuorassa kulmassa (vältetään ottamasta näytettä nikamavälin kohdalta). Kun neula on ihon alla, pidä pieni alipaine ruiskussa. Kun neula osuu suoneen, alkaa ruiskuun tulla verta. Näytteeseen ei tarvita kuin tippa verta. Neulan poiston jälkeen olisi hyvä painaa pistoskohtaa hetki.
Verinäytteenotto häntäsuonesta -video
Tulosten tulkinta
BHB-testin raja-arvo on 1,2 mmol/L. Tämän arvon ylimenevillä on piilevä ketoosi. Kliinisessä ketoosissa ketoaineita on >2,5 mmol/L. Tosin kliiniset oireet eivät aina korreloi ketoaineiden kanssa, jotkut lehmät kestävät paremmin ketoaineita eivätkä oireile. Jos yli 15 %:lla eläimistä on BHB koholla, tulkitaan karjan riski ketoosiin kohonneeksi. Tällöin piilevän ketoosin esiintyvyys karjassa on todennäköisesti yli 30 %. Tässä tilanteessa tulee testaamista jatkaa vastapoikineilla ja antaa kaikille positiivisille propyleeniglykolia 300-500 ml/pv 5 pv:n ajan ja korjata ketoosille altistavat tekijät!