Vasikan ripulin syy voi olla ruokinnallinen tai tartunnallinen. Molemmissa tapauksissa ripulin alkuhoito on samanlainen. Hoito kannattaa aloittaa heti, sillä varsinkin pikkuvasikka menee nopeasti heikkoon kuntoon ripulin aiheuttamasta neste-, elektrolyytti- ja energiavajeesta.
- Arvioi vasikan yleiskunto. Silloin, kun vasikka nousee itse ylös ja sillä on imu tallella, voit hoitaa vasikkaa kotikonstein. Vakavammin sairastuneen vasikan kohdalla, ja jos et saa vasikkaa itse juomaan, ota yhteys eläinlääkäriin.
- Juota vasikoille tarkoitettua elektrolyyttijuomaa 1,5 – 2 litraa kerrallaan muutaman kerran päivässä. Jatka maidon tai juomarehun juottoa elektrolyyttijuoman juottokertojen välissä. Tarkista juotto-ohjeet elektrolyyttijuoman tuoteselosteesta. Joidenkin elektrolyyttijuomien koostumus saattaa häiritä maidon tai juomarehun juoksettumista, jolloin näiden juottovälin tulisi olla pari tuntia. Jos vasikalla ei ole imua, mutta se on muuten pirteä, voit myös letkuttaa ensimmäisen elektrolyyttiannoksen. Jos vasikalla ole tämänkään jälkeen imua, ota yhteys eläinlääkäriin.
- Jatka elektrolyyttijuoman juottoa niin kauan kun vasikka ripuloi. Huolehdi, että vasikalla on puhdasta vettä vapaasti saatavilla. Eristä ripuloiva vasikka terveistä. Jos vasikan yleiskunto heikkenee tai ripuli ei ala korjaantua viikossa, ota yhteys eläinlääkäriin.
Jos useampia vasikoita sairastuu yhtä aikaa tai lyhyen ajan sisällä, saattaa olla kysymyksessä tartunnallinen ripuli. Tällöin kannattaa ottaa ulostenäytteitä ripuloivilta vasikoilta ja laittaa tutkittavaksi laboratorioon.
Kirjoittaja on Emovetin eläinlääkäri Mari Utriainen.